Ο Firefox σταματάει την υποστήριξη των Windows XP το 2017

Από το Mozilla Foundation ανακοινώθηκε πως η τελευταία έκδοση του δημοφιλούς προγράμματος περιήγησης Mozilla Firefox που θα υποστηρίζει τα Windows XP θα είναι η έκδοση 52.  Η έκδοση 53 που αναμένεται τον Μάρτιο 2017 δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές που τρέχουν τις εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows XP και Windows Vista.

Η υποστήριξη από την Microsoft για τα Windows XP έχει τελειώσει από τον Απρίλιο του 2014 και ο Firefox ήταν ο τελευταίος από τους περιηγητές που έχουν μεγάλη χρήση παγκόσμια που υποστηρίζει τα Windows XP.

Παρά το γεγονός πως η Microsoft έχει σταματήσει την υποστήριξη των Windows XP από τον Απρίλιο 2014, σύμφωνα με μετρήσεις το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού ακόμη επιμένει να χρησιμοποιεί το απαρχαιωμένο λειτουργικό. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων προστασίας από ιούς δεν υποστηρίζει τα Windows XP και πολλοί χρήστες αναγκάζονται να προσφεύγουν σε λύσεις, όπως εγκατάσταση μη εγκεκριμένων οδηγών και μη υπογεγραμμένων προγραμμάτων για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το απαρχαιωμένο αυτό λειτουργικό σύστημα.

Η κίνηση του Mozilla Foundation σίγουρα δεν είναι πρωτοφανής αλλά σίγουρα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο καθώς εκλαμβάνεται από πολλούς ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των Windows XP τα οποία σιγά σιγά θα παραδοθούν στην λήθη και το παρελθόν.